FITLAND - LABELLAMAFIA - PERFECT NUTRITION

Esileht / VADAKUVALGU KONSENTRAAT VS ISOLAAT – MIKS JA MILLEKS? LAKTOOSITALUMATUS?

VADAKUVALGU KONSENTRAAT VS ISOLAAT – MIKS JA MILLEKS? LAKTOOSITALUMATUS?

VADAKUVALGU KONSENTRAAT VS ISOLAAT – MIKS JA MILLEKS? LAKTOOSITALUMATUS?

21.01.2017
VADAKUVALGU KONSENTRAAT VS ISOLAAT – MIKS JA MILLEKS? LAKTOOSITALUMATUS?

Vadakuvalk toetab keha täiusliku aminohapete kooslusega, et kasvatada massi ning suurendada jõudu ja taastumist. Kõik kulturistid ja professionaalsed sportlased teavad, kui oluline on kasutada vadakuvalgu toidulisandeid, mis aitavad kaasa massi- ja jõu kasvatamisele ning lühendavad taastumisele kuluvat aega. Vadakuvalgu imendumine on kiire, mis tähendab, et see jõuab kiiresti sinna kuhu vaja. Need toidulisandid mängivad olulist rolli treeningujärgses toitumises, kui keha on kataboolses seisundis ning vajab kiiret valgusüsti. Lisaks eelnimetatud kasuteguritele töötab vadakuvalk ka antioksüdandina – teaduslikud uuringud on näidanud, et vadakuvalgu regulaarne kasutamine tugevdab immuunsüsteemi.

Mis on vadakuvalk ja kuidas seda tehakse? Vadakuvalk on parim valguallikas! See on kõrgeima kvaliteediga saadaolev proteiin. Vadakuvalgus on rikkalikult hargnenud ahelaga aminohappeid (BCAA), rohkem, kui üheski teises naturaalses toitaines. Vadakuvalk on üks kahest piimast saadav proteiin (lisaks kaseiinivalgule). See saadakse protsessi käigus, mil lehmapiimast tehakse juust. Vadakuvalk on selle protsessi kõrvalsaadus. Kas ja millised toidud sisaldavad vadakuvalku? Tegelikult ei sisalda mitte ükski toit päris vadakuvalku (võib leida proteiinipulbritest, -batoonidest ja mõndadest jookidest), kuid paljud toidud on kõrge valgusisaldusega. Kõige levinumad kõrge valgusisaldusega toidud on näiteks:

  • Lahja punane liha (20% valku)
  • Kana/kalkun (20% valku)
  • Kala (20% valku)
  • Muna (6-8% valku)
  • Juust (10-30% valku, kuid kõrge rasvasisaldusega)


Proteiinipulbrite puhul vaatame esmapilgul loomulikult proteiini osakaalu:

Proteiinipulbrite puhul tasub esimesena vaadata kindlasti proteiini osakaalu 100 grammis tootes. See näitaja on see, mille pärast me proteiini ju üldse ostame. Mida suurem näitaja, seda parem toode. Tavaliselt jääb 100 gr. toote proteiinisisaldus umbes 70-90 grammi vahele. Kui ostetav proteiinipulber läheb kasutusse vahetult enne või peale treeningut, siis tuleks eelistada võimalikult kiirelt imenduvat toodet. Vadaku baasil (whey) proteiinidele pole siinkohal vastast. 


Oluliselt kvaliteetsemad on vadakuvalgu isolaadid (Whey Isolated), mis on juba puhastatud rasvadest ja süsivesikutest. Seal on juba proteiini sisaldus 85-90g kanti ning rasva ja süsivesikute kogus väiksem tunduvalt. Selline isolaat sobib laktoosi puudumise tõttu laktoositalumatule. Kahjuks on antud toote tootmine ka kulukam ettevõtmine tehasele. Kontsentraadi sisaldus sõltub filtreerimis meetodist (mikro-, ultra- või nanofiltreeritud) jällegi, mida puhtam on tulemus, seda kallim on hind.
Perfect Nutrition-i valgutooted on kõik vadakuvalgu isolaadid, tagamaks kõrge kvaliteedi soodsama hinnaga.

Vadakuvalk + Vadakuvalk Isolaat - 1 (segu)
Vadakuvalk Isolaat - 2
Vadakuvalk Isolaat Extreme filtering - 3


Süsivesikutest proteiinipulbrites:

Kui eesmärgiks on tarbida head kõrgekvaliteedilist toodet, siis süsivesikute tase proteiinipulbris peaks olema võimalikult madal. Tavaliselt kaasneb süsivesikutega ka kõrge laktoosisisaldus, kuna need ei ole eraldi lisatud vaid on piimaga kaasa tulnud.

On inimesi, kes kannatavad laktoositalumatuse all ja tunnevad odavamaid proteiinipulbreid tarbides kõhus puhitusi, gaase ja muud ebameeldivat. Kindlasti on treenival inimesel vaja ka süsivesikuid, kuid neid me kas lisame spetsiaaltoote näol eraldi proteiinipulbrile juurde või ostame valmis toote, kuhu on juba proteiinid ja süsivesikud õiges koguses kokku segatud. Antud juhul analüüsime siiski ainult proteiinipulbreid, ning nende puhul kehtib reegel - mida vähem süsivesikuid, seda parem.

Rasvad proteiinipulbrites:
Mis puudutab rasvade osakaalu proteiinipulbris, siis siinjuures pole vaja olla geenius, mõistmaks, et kehtib taas reegel- mida vähem, seda parem! Rasvad aeglustavad proteiini imendumist ja lihaste kiiret täitmist glükogeeniga, mil me seda enne ja peale trenni kõige rohkem vajame.
Ainsad, kes võibolla seda näitajat eriti jälgima ei peaks, on need inimesed, keda on õnnistatud ulmeliselt kiire ainevahetusega- nende puhul toimib asi pigem plussina, aeglustades proteiinide imendumist ja tagades sellisele organismile pikemaajalise toitmise.

Arvestades eeltoodut, mida puhtam proteiinipulber on, seda suurema tõenäosusega suudame kasvatada kvaliteetset puhast lihasmassi, seejuures edukalt keha rasvaprotsenti kontrollides.





Kasutatud kirjandus: Joker @ Bonsuna
Muscle & Strength